Premlčané

Galéria

Naozaj je už všetko nenávratne premlčané?

Filmový triler, v ktorom Karel Roden v hlavnej úlohe odkrýva dávny a takmer zabudnutý zločin. Hlavný hrdina sa vydáva na cestu pomsty a každého, koho sa jeho príbeh dotkne, čaká šokujúce odhalenie. Film otvára tému premlčaných zločinov a získal už niekoľko ocenení na zahraničných festivaloch.

Dej snímky Premlčané sa odohráva v priebehu jedného letného večera. Karel Roden sa ako tajomný muž Radek vracia po dvadsiatich rokoch na pár hodín do Prahy, aby tu našiel istú mladú ženu a raz a navždy sa vyrovnal s minulosťou. V pátraní mu pomáha ambiciózna rozhlasová moderátorka, ktorá jeho príbeh zaradí do svojej živej nočnej šou. Chcela mať vo vysielaní senzáciu, ale na jej zdesenie a na zdesenie všetkých poslucháčov vypláva na povrch dávna vražda. Svoj plán Radek pripravoval niekoľko rokov a počas jeho rozprávania je do pochmúrneho príbehu vtiahnutá nielen spomenutá moderátorka, ale aj pražská kriminálka a ďalší aktéri dávno zabudnutých udalostí. Začína sa napínavý súboj o čas a o spravodlivosť. Naozaj je už všetko nenávratne premlčané?

„Myslím si, že je to prvý film v česko-slovenskej kinematografii, ktorý sa odohráva takmer v reálnom čase. Za tú hodinu a pol prejdú v príbehu štyri hodiny,“ prezrádza režisér Robert Sedláček. „Diváci sa môžu tešiť na triler plný záhad, tajomstiev, silných emócií aj na prekvapivé rozuzlenie.“

Film otvára dôležitú tému premlčania ťažkých zločinov vrátane vraždy. V Česku je vražda považovaná za premlčanú už po 15 rokoch. „Je strašné, že hoci sa páchateľ neskôr nájde, napríklad keď sa sám prizná, už nemôže byť potrestaný. Ani si nechcem predstaviť, že by sa to týkalo mňa osobne,“ vyjadril sa k tejto problematike Karel Roden. „Scenár som prečítal jedným dychom, Premlčané je podľa mňa veľmi dobrý film,“ dodáva známy herec.

Snímka Premlčané sa úspešne predstavila na niekoľkých medzinárodných filmových festivaloch. Karel Roden získal cenu v kategórii najlepší herec na prehliadke v New Yorku. Film si okrem toho priviezol ceny aj z festivalov v Los Angeles, Florencii, Barcelone či v Londýne.

Dĺžka podujatia: 95 minút
Rok výroby: 2022
Dátum svetovej premiéry: 2. jún 2022

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.